Den nye aksjesparekontoen som skal gjøre det enklere å spare i fond, lanseres i sommer. For deg som allerede sparer i fond og har tjent penger på det, er det klokt å flytte fondene dine over til aksjesparekonto når løsningen er på plass:

– I 2017 vil vi ha en overgangsordning som gjør at du kan flytte fond med gevinst uten å betale skatt, forteller markedsdirektør Karl Otto Gulseth i Eika Kapitalforvaltning.

– Har fondet ditt derimot tapt seg i verdi, bør du vente til 2018. Da sikrer du deg skattemessig fradrag for tapet før du flytter beholdningene dine over til en Aksjesparekonto.

Vi mener Aksjesparekonto er den beste løsningen for alle privatpersoner.

Kjøp og selg uten å betale skatt
Med en aksjesparekonto samler du alle dine børsnoterte aksjer og fond ett sted. Kontoen har én stor fordel: Du kan selge fondsandeler med gevinst uten å betale skatt.

– La oss si at du har spart jevnt og trutt i et fond i mange år. Totalt har du satt inn 100.000 kroner av egne penger, og verdien har i tillegg økt med 50.000 kroner. Nå har du lyst å prøve lykken i et annet fond. Med en aksjesparekonto kan du flytte hele beløpet på 150.000 kroner til et nytt fond uten å betale skatt, sier Gulseth.

Det er først når du velger å ta pengene ut av selve aksjesparekontoen at du må betale skatt av gevinsten på sparingen din.

Lanseres snart
Gulseth ser fram at til produktet blir tilgjengelig for lokalbankenes kunder, og tror det vil bidra til at flere får øynene opp for fondssparing.

– Historisk sett gir fondssparing høyere avkastning enn banksparing for dem som har lang sparehorisont, og er perfekt som pensjonssparing for eksempel. Vi gleder oss til myndighetene gir grønt lys og vi kan rulle ut løsningen vår, avslutter han.